Vemcare heeft een nieuwe zorgstoel ontwikkeld. Cliënten die een heup- of knie operatie hebben ondergaan verblijven doorgaans nog enkele dagen in het ziekenhuis, waar ze revalideren om zo snel mogelijk weer mobiel te kunnen zijn. Een goede stoel die optimale verstelbare eigenschappen heeft is hierbij onontbeerlijk.

Joint Care stoelen samen

Bouwen van prototype Joint Care stoel

TIjdens de inventarisatie van de wensen en behoeften bleek de zorgstoel aan de volgende eisen te moeten voldoen:

  • De maten moesten dusdanig zijn dat deze voor de meeste cliënten geschikt zou zijn. Er is dan ook voor een ruime uitvoering gekozen;
  • De stoel moest handmatig te verstellen zijn in de relax- en kantelstand;
  • De rugleuning moest door het personeel bedienbaar zijn door middel van een gasveerhendel aan de achterzijde van de stoel;
  • De stoel moest in de Trendelenburgstand kunnen. Cliënten die onwel worden kunnen zo op een gemakkelijke manier worden bijgebracht;
  • De stoel moest worden voorzien van een tafelblad;
  • De stoel moest goed verrijdbaar zijn.

Naar aanleiding van de wensen en de behoeften van het begeleidend zorgpersoneel heeft Vemcare een prototype gebouwd. Deze is uitvoerig getest in het ziekenhuis.

Joint Care stoel op kamer
Joint Care stoel in huiskamer 2
Joint Care stoel in huiskamer

Opdracht voor 12 stoelen

Naar aanleiding van de testfase is ervoor gekozen om 12 stoelen te bestellen. Een aantal ten behoeve van de gezamenlijke huiskamer en een aantal voor de kamers. Er is gekozen voor 2 kleuren kunstleer, wat prachtig tot zijn recht komt in de omgeving. De stoelen hebben dan ook een huiselijke uitstraling. De bekleding is anti-bacterieel, hygiënisch, brandvertragend en goed reinigbaar. Er is een relaxsysteem ingebouwd, voorzien van een kantelfunctie. Hierdoor komen de benen hoger te liggen dan de heup. Naast het feit dat dit zeer comfortabel is, is dit ook bevorderlijk voor de bloedsomloop.

De rugleuning is voorzien van een duwbeugel met een gasveerhendel om de rugleuning te verstellen en de stoel, indien nodig, in de Trendelenburg positie te zetten. Doordat de Joint Care stoelen zijn voorzien van grote zwenkwielen, voorzien van een stevige rem, zijn deze gemakkelijk te verrijden, ook met de cliënt in de stoel.

Uniek wegdraaibaar tafelblad

Vemcare heeft een speciaal tafelblad ontwikkeld dat gemakkelijk weg te draaien is, en aan de zijkant van de stoel kan worden bevestigd. Deze is ook in diepte verstelbaar zodat deze geschikt is voor elk postuur. Met een simpele beweging wordt het tafelblad over de beide armleuningen geplaatst. De maatvoering is dusdanig aangepast dat het te gebruiken dienblad op het tafelblad past. Uiteraard ook geschikt voor tablet en/of laptopgebruik.

Veel enthousiasme bij levering

De Joint Care stoelen zijn rechtstreeks afgeleverd op de afdeling. De stoelen werden door het aanwezige personeel met veel enthousiasme ontvangen. Binnen 5 minuten waren er al diverse stoelen in gebruik door cliënten. De eerste reacties waren erg positief!